Groene groeiers

Draag zorg voor de natuur.

MOS-deelnamelogo mos-logo

Composteren op school

Elk jaar gaan de leerlingen van het 1ste en het 6de leerjaar naar de gemeentelijke compostplaats waar ze van toegewijde compostmeesters uitleg krijgen i.v.m. composteren. Jerom de compostworm helpt hen hierbij.

De leerlingen van het 6de leerjaar zijn verantwoordelijk voor het compostvat op de speelplaats. Dat betekent dat zij moeten zorgen voor verluchting door erin te woelen met een verluchtingspook en dat ze het compstvat moeten aanvullen met houtsnippers (om te voorkomen dat de inhoud te nat wordt).

De schooltuin

De leerlingen van het 4de leerjaar zorgen voor het onderhoud van de groene hoekjes op onze school. Zij trekken onkruid, maar ze laten ook heel wat groeien in de klas en in het schooltuintje.

Wat een plezier als ze zien dat zaadjes, bollen of knollen, echte plantjes worden en groene stengels boven de grond piepen.

In september maakten ze de tuintjes klaar voor de winter, verrijkten ze de grond met compost uit het compostvat en plantten ze bloembollen.

Klik hier voor foto's.

brugmansia

Stekjes van de Engelentrompet (Brugsmania)

Kennismaken met de Engelentrompet, een plant met prachtige bloemen in de vorm van trompetten. Leerlingen van het 4de lj gingen met een stekje naar elke klas en vertelden erover:

1) Knip een stukje stengel af van een bestaande plant. Dit wordt het 'stekje'

2) Zorg ervoor dat het stekje altijd in water staat. Zo zal het stekje wortels trekken.

3) Zitten er veel wortels aan het stekje, dan mag het in een pot met aarde (niet voor begin januari)

4) Hoe verzorg je het kleine plantje? Geef het veel water en plaats het in zonlicht.

5) Als het plantje al wat groter is, in mei ongeveer (het mag niet meer vriezen), dan plaats je de plant buiten.

6) Nu kan je genieten van een mooie terrasplant met bloemen in de vorm van trompetten.

vierkantemeterbak

De vierkantemeterbak + het schooltuintje

tulpen

Onze klusjesman maakte speciaal voor ons een vierkantemeterbak op wielen. Handig om rond te werken en we gingen dan ook meteen aan de slag. We plantten enkele aardbeienplantjes, zaaiden uien, radijsjes, wortelen, courgetten en pompenen (in het schooltuintje).

We vonden het ook superleuk dat de tulpen die we in de herfst geplant hadden, bloeiden op het schoolfeest.

Meerfoto's vind je hier.

boom

Een plataan op onze speelplaats.

Na jaren sparen en acties door de ouderraad en steun van tuinaanlegger Henk Warnier, kwam er eindelijk een boom op onze speelplaats. Het is een plataan en we noemden de boom 'Boeboeka' omdat het een meisje is en ze er gekomen is bij de intrede van de groene Boeboeks op onze school. Rond de boom zal nog een bankje komen waarop we gezellig kunnen keuvelen. Maar we kijken er ook naar uit om de veranderingen in de verschillende seizoenen te zien.

Toen de boom geplant werd, gaf meneer Warnier uitleg over de boom. Hij zei dat de stam nog heel dik zal worden en dat er veel blaadjes zullen komen en grote stevige takken. We zijn benieuwd...